[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”1379″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1499778591401{background-color: #ffffff !important;}”][vc_column][vc_column_text]

Om tot structureel schone stranden te komen is het in de eerste plaats noodzakelijk dat het gedrag van mensen verandert. Als mensen bewust zijn van het probleem is dit niet direct een rede voor verandering van gedrag. Desondanks is het goed om mensen bewust te maken van het probleem. Door de urgentie aan te tonen kunnen mensen vanuit intrinsieke waarde veranderen van gedrag en een goed voorbeeld geven.

Het merendeel van de mensen zal ondanks dat zij het probleem kennen niet direct van gedrag veranderen. Als men de verwachting heeft dat hun verandering geen effect heeft is er weinig motivatie om te veranderen: “niemand anders doet het, welk effect heeft dat ene plastic lepeltje.” Door gezamenlijk een norm uit te stralen van een schoon strand, waarbij men ook afval van een ander opruimt worden strandbezoekers automatisch gestimuleerd om zelf goed met afval om te gaan. Door daarbij genoeg afvalbakken te plaatsen, met een goede uitstraling die deze norm bevestigt wordt het ook makkelijker om aan de norm te voldoen.

In 2015 is door veel gemeenten ingezet op gedragsverandering, in 2016 is onderzocht wat de ervaringen waren met de verschillende interventiemiddelen. Hierbij is een analyse uitgevoerd waarom een interventiemiddel in de ene gemeente wel aansloeg en in een ander niet. Op zowel de stranddagen als de schoonste strandverkiezing is hier uitgebreid bij stil gestaan en zijn best practise voorbeelden gedeeld.

 

RESULTATEN


Een van de interventie middelen die lovende kritiek ontving is het strand afvalzakje. In veel gemeenten worden deze actief aan de strandbezoekers aangeboden. Dit kan door middel van een tasjes paal of bij paviljoenhouders die het tasje meegeven aan mensen die wat kopen. De strand afvalzakjes kunnen worden gebruikt om het afval in te bewaren tijdens een strandbezoek. Bij het verlaten kunnen ze dan worden weggegooid, onderzoek in Den haag en Bloemendaal heeft aangetoond dat de tasjes een significant effect hebben Een veel genoemd nadeel van de tasjes is dat ze niet goed werken in combinatie met afvalscheiding. In de tasjes gaat al het afval bij elkaar en ze worden dan ook in zijn geheel bij het rest afval gegooid.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]