De Green Deal Schone Stranden kent drie doelstellingen:

  1. Structureel schonere stranden: In 2020 wordt er minder zwerfvuil gevonden op de Nederlandse Noordzeestranden.
  2. Goede samenwerking en afstemming tussen partijen: In 2020 zijn alle Nederlandse kustgemeenten verenigd in de Green Deal Schone Stranden. Het aantal strandexploitanten, ngo’s en andere bedrijven en organisaties dat deelneemt aan deze Green Deal stijgt jaarlijks in de periode 2015-2020.
  3. Goed afvalgedrag van strandbezoekers: In 2020 laten strandbezoekers minder afval achter op de Nederlandse Noordzeestranden. Binnen de Green Deal zetten overheid, gemeenten, paviljoenhouders, belangenorganisaties, bedrijven en energieke vrijwilligers zich gezamenlijk in voor het schoonhouden en maken van de Nederlandse stranden.

De Green Deal is sinds 2015 door maar liefst 40 partijen, waarvan 21 kustgemeenten ondertekend. Door middel van het project My Beach waarbinnen geëxperimenteerd wordt met innovatieve ideeën, en met het ondersteunen van initiatieven zoals Juttersgeluk, Doe Mee Verlos de Zee en Grondstofjutters wordt gewerkt aan structureel schonere stranden in 2020. Goede samenwerking en afstemming tussen partijen is de tweede centrale doelstelling. Ieder jaar vinden er daarom minimaal drie momenten plaats waaronder de Strandbeheerdersdagen, Schoonste Stranden Verkiezing en een Brede Bijeenkomst Green Deal Schone Stranden waarbij partners kennis en ervaring uitwisselen. Tijdens deze bijeenkomsten worden projecten besproken en gelanceerd. De Green Deal Schone Stranden richt zich verder op beïnvloeding van het onbewuste gedrag van strandbezoekers, het faciliteren van vrijwilligers en verduurzaming van paviljoens via (Green Key) certificering.

Bent u benieuwd naar de volledige Green Deal tekst? Klik hier
Producten kopen voor een schoon strand? Klik hier