De omvang van plastic zwerfafval in oceanen en zeeën – waaronder de Noordzee – groeit, ten koste van ecosystemen, biodiversiteit en mogelijk de menselijke gezondheid.

De 10 meest gebruikte artikelen voor eenmalig gebruik op Europese stranden zijn goed voor 43% van het totale zwerfvuil. De Europese Commissie onderneemt actie: per 2021 wordt het gebruik op wegwerpplastic verboden. Een groep paviljoens heeft besloten om nu al het single-use plastics van hun terrassen te bannen –  en dat bleek nog goed te doen ook! Doe jij ook mee?

Call to action:
Heb je een horecagelegenheid? Ga voor een Plastic Vrij Terras!  Dat houdt in dat je single-use plastics weglaat, vervangt met alternatieven die van afbreekbare materialen zijn gemaakt of die herbruikbaar zijn. Hoe gaat het in zijn werk?

  1. Maak een lijst van al je single-use plastics en vervang deze met het best passende alternatief.
  2. Gelukt? Meld je aan op deze pagina met je paviljoen of andere horeca gelegenheid
  3. Download de poster, teken hem en hang hem op een zichtbare plek in je paviljoen
  4. Deel jullie deelname aan deze actie online. Zo weten consumenten die een plasticvrij hapje of drankje willen jou te vinden!

Hoe te starten?
Het is niet lastig van single-use plastics af te komen. Een deel is goed weg te laten, er zijn veel nieuwe producten op de markt die (in het milieu) afbreken, en soms zijn er simpele bestaande oplossingen voor handen, zoals een knijpfles honing in plaats van honingstaafjes. De kunst zit hem er in even de lijst door te lopen van single-use items in je bedrijf, een keuze te maken voor het alternatief dat je het beste vindt en de bestelling te plaatsen. Nog single-use items in voorraad? Stuur ze terug! Kijk hier voor een lijst met onze tips. Nog vragen? Bel of mail ons, we helpen je graag bij deze stap! 

De spelregels
Benieuwd naar wat we onder single-use plastic verstaan en wat we als goede alternatieven zien? Download hier de spelregels!

Over Plastic Vrij Terras
Deze beweging is ontstaan in Scheveningen waar veertien paviljoens samen de keuze maakten alle single-use plastic van hun terras te bannen. Zij maakten samen een lijst met single-use items die het meest voorkomen op terrassen en inventariseerden samen de beste alternatieven per item. Samen tekenden ze de verklaring waarmee ze hun deelname kenbaar maakten en hingen deze op in hun paviljoen. Nu roepen ze de rest van Nederland ook op om mee te doen, om samen onze prachtige strand en Noordzee te beschermen tegen plastic vervuiling.

Contact:

plasticvrijterras@gmail.com

Social media:

Deel je ervaringen! @Plasticvrijterras (instagram & facebook)

De Scheveningse paviljoens waar je deze zomer niet druk hoeft te maken over wegwaaiend plastic, zijn: The Shore, Zanzibar, Manta Beach, Buiten, Naturel, Hartbeach, Solbeach, The Fat Mermaid, Het Puntje, Fonk, Patagonia, Culpepper, Aloha en El Nino.