[vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”Peukenaanpak” font_container=”tag:h1|text_align:left”][vc_empty_space height=”20″][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1484108929936{margin-right: 0px !important;margin-left: 0px !important;background-color: #81ad3a !important;}”][vc_column][vc_column_text]

Voortgang maatregelen Green Deal

  • Een afval categorie die specifiek wordt uitgelicht zijn sigarettenpeuken. Stichting de Noordzee en Stichting Nederland Schoon zijn hierin samen opgetrokken met de campagne laat je peuk niet alleen. Hierbij worden strandbezoekers ertoe aangezet om hun sigarettenpeuken niet op het strand te gooien, maar ze bij zich te houden in bijvoorbeeld een zakasbak en bij de strandopgang weg te gooien in een droppit of peukenbak.
  • Om deze actie te ondersteunen wordt in een aantal gemeenten gratis of tegen een vergoeding zakasbakjes aangeboden aan strandbezoekers. Deze kunnen tevens voor gereduceerd tarief verkregen worden via de webshop van Nederland Schoon. Op een aantal plaatsen wordt in plaats van de metalen zakasbakjes een kartonnen asbak uitgedeeld.
  • Om rokers beter te faciliteren bij het juist deponeren van hun sigarettenpeuken zijn bij een aantal gemeenten droppits en peukenpalen geplaatst bij de strandopgangen. Van stichting strandexploitatie Noordkop en de gemeente Den Helder is vernomen dat dit in deze regio groot succes heeft gehad.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1484108941269{margin-right: 0px !important;margin-left: 0px !important;background-color: #ffffff !important;}”][vc_column][vc_column_text]

Activiteiten 2016

  • Voor de aanpak van sigarettenpeuken op et strand heeft de gemeente Den helder in samenwerking met vereniging strandexploitatie Noordkop veel succes geboekt. Er is hier een sterke campagne gevoerd in het kader van “laat je peuk niet alleen.” Daarnaast zijn bij alle strandopgangen droppits geplaatst voor het deponeren van sigarettenpeuken. Deze aanpak zal worden uitgedragen naar andere gemeente.
  • Over het ter beschikking stellen van zakasbakken is veel positief commentaar ontvangen. Hier zal dan ook mee worden doorgegaan. Als reactie op een aantal opmerkingen en om een duidelijke lijn te trekken wordt de wijze waarop ze ter beschikking worden gesteld gelijk getrokken. Nu wordt de zakasbak op sommige stranden verkocht en op andere gratis uitgedeeld. Aangezien het item meermalen gebruikt kan worden en ook als leuke gadget gezien kan worden is besloten om overal voor verkoop te kiezen. Op deze manier voorkom je dat mensen er te makkelijk mee omspringen en je kostbare grondstoffen verspilt.
  • Voor bepaalde evenementen op de stranden waarbij veel bezoekers worden verwacht zal er echter worden ingezet op een kartonnen variant die wel voor enkel gebruik is. Deze zullen op de evenementen worden uitgedeeld om een zo groot mogelijk publiek te bereiken.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]