[vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”Vrijwilligers” font_container=”tag:h1|text_align:center”][vc_empty_space height=”20″][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1484108839656{margin-right: 0px !important;margin-left: 0px !important;background-color: #81ad3a !important;}”][vc_column][vc_column_text]

Voortgang maatregelen Green Deal

  • Het faciliteren van vrijwilligers bij schoonmaak acties op het strand is een van de belangrijke thema’s binnen de Green Deal. De vervuiling van de stranden gaat veel mensen aan het hart. Deze mensen willen zich graag inzetten om het strand schoon te houden, maar vaak kost dit veel moeite. Door de drempel voor zulke acties te verlagen kunnen we meer mensen aanzetten tot spontane vrijwillige acties. Hiervoor is inmiddels in elf gemeenten (Ameland, Beverwijk, Castricum, Den Haag, Goeree Overflakkee, Heemskerk, Veere, Velsen, Vlissingen, Westland en Zandvoort) materiaal zoals grijpers, prikstokken en vuilniszakken ter beschikking gesteld.
  • Een mooi voorbeeld van een lokaal initiatief zijn de jutbakken voor het inzamelen van zwerfafval op de stranden. Deze actie is begonnen op de stranden van Goeree Overflakkee waar een lokale jutter een afval berg begon met gevonden zwerfafval. Hierbij plaatste hij het bord “Doe Mee Verlos de Zee.” Om de berg bouwde hij een bak en de actie werd al snel een groot succes. In navolging van deze actie zijn afgelopen jaar in nog vier gemeenten jutbakken geplaatst (Ameland, Katwijk, Velsen en Vlissingen)
  • Naast het faciliteren van spontane schoonmaakacties en gelegenheidsschoonmakers worden er ook schoonmaakacties georganiseerd. Zo zijn er afgelopen jaar tal van schoonmaakacties georganiseerd van de Hengelsport federatie Sportvisserij MidWest Nederland die jaarlijks de pier in IJmuiden schoonmaakt en na wedstrijden het lokale strand opschoont of de Surfriders foundation die de lokale stranden een paar maal per jaar opruimt tot de landelijke schoonmaakestafette van de Boskalis Beach Clean Up Tour.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1484108891875{margin-right: 0px !important;margin-left: 0px !important;background-color: #ffffff !important;}”][vc_column][vc_column_text]

Activiteiten 2016

  • 2016 wordt het jaar van de vrijwilligersinitiatieven. Er zal komend jaar veel worden ingezet op het ondersteunen en faciliteren van vrijwilligers. De Green Deal zal hiervoor een platform gaan bieden waarop vrijwilligers organisaties met elkaar in contact kunnen komen en plannen, ideeën en ervaringen kunnen uitwisselen en initiatieven bij elkaar kunnen aanhaken. Om inzicht te krijgen in welke initiatieven er langs de kust allemaal bestaan zullen de verschillende gemeenten worden benaderd.
  • Daarnaast zal gekeken worden wat wij vanuit de Green Deal voor de vrijwilligers kunnen betekenen. Er zal hiervoor worden geïnventariseerd wat vrijwilligers motiveert, waardoor zij zich gesterkt voelen en welke aspecten misschien een drempel vormen. Er zal daarbij worden ingezet op het versterken van de eerste en waar mogelijk bestaande drempels verder weg te nemen.
  • Verder zal er meer waardering naar de vrijwilliger worden geuit en zal deze ook meer worden betrokken. Hiervoor zullen lokale vrijwilligers genoemd worden in persberichten vanuit de Green Deal, voornamelijk degene die worden uitgedaan naar de lokale bevolking. Daarnaast zullen de vrijwilligers worden betrokken bij uitreikingen van de schoonste strand verkiezing of de blauwe vlag.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]