[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”1382″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1499779053279{background-color: #ffffff !important;}”][vc_column][vc_column_text]

In 2016 is begonnen met de monitor in het kader van de Green deal Schone Stranden. Hiervoor waren er al OSPAR metingen op 4 verlaten stranden, die bewust niet worden schoongehouden en inspecties van de ANWB op 75 toeristische drukke stranden. Bij de 4 OSPAR metingen wordt afval geteld en ingedeeld in categorieen. De ANWB metingen waren op basis van beeldsystematiek, zonder tellingen. Het doel van de Green Deal monitoring is tweeledig het meten van effecten van de Green Deal Schone Stranden en daarnaast het vergroten van de gemeentelijke betrokkenheid.

 

AANPAK


Met deze monitoring wordt de hoeveelheid, de samenstelling en herkomst van zwerfafval op toeristenstranden in kaart gebracht zodat gericht maatregelen genomen kunnen worden. Om de effecten van de Green Deal te kunnen meten is een data-analyse over meerdere jaren nodig. 2016 is een pilot jaar waarin gemeenten zelf met een deskundige het afval monitoren op basis van internationale veldformulieren die zijn aangepast voor tellingen op toeristenstranden (zie bijlage). Ter referentie worden ook onafhankelijke metingen uitgevoerd.

Daarnaast is expliciet gekozen voor zelfmonitoring door de gemeente zodat beleidsmedewerkers beter inzicht krijgen in de hoeveelheid afval en het soort afval dat op hun stranden ligt. Daarnaast krijgen zij een duidelijker beeld van de effecten die hun interventies hebben. Dit vergroot de betrokkenheid van de gemeente bij de activiteiten op het strand en zorgt voor actieve kennisuitwisseling binnen het Green Deal netwerk

De monitor is als workshop door de Green Deal aangeboden, de workshop werd gegeven door Merijn Hougee van Stichting de Noordzee en is opgesteld door Merijn Hougee in samenwerking met Henk Klein Teeselink van Stichting Nederland Schoon. Als projectleider van de OSPAR metingen heeft dhr. Hougee grote expertise opgebouwd op het gebied van strand monitoring.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]