[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”1384″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1499779217814{background-color: #ffffff !important;}”][vc_column][vc_column_text]

Uit de monitor blijkt dat peuken met stip op één staan als het gaat om afval items op strand. Daarnaast is de impact van een peuk op het milieu onevenredig groot. Eén peuk verontreinig rond de 8 liter water en de filters bevatten plastics die bijdrage aan de plastic soep en schadelijk zijn voor het zeeleven. Het is dus evident dat peuken als apart thema op de agenda blijven.

Na het afblazen van de antipeukencampagnes in 2015 wegens betrokkenheid van de tabaksindustrie, is in 2016 vooral even pas op de plaats gemaakt om een nieuwe strategie te bepalen voor de aanpak van peuken op het strand.

Wel is er op de stranddagen aandacht besteed aan het onderwerp. Aan de partners van de Green Deal is toen tekst en uitleg gegeven over de mogelijkheden en voor een peukenaanpak oa in verband met richtlijnen vanuit het ministerie van VWS. Daarnaast heeft een studente gedragsverandering, Yvette Kruse van de Universiteit Nijmegen op de stranddagen haar onderzoek naar het gedrag van rokers op strand Bloemendaal gepresenteerd en een workshop gegeven.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]