GEDRAGSBEÏNVLOEDING

Een belangrijke stap naar een schoner strand is het (onbewust) stimuleren van schoon gedrag bij de strand bezoeker. Hierbij helpen borden die mensen erop attenderen. Strandpaviljoenhouders die mensen proactief benaderen en bijvoorbeeld voorzien van strandafvaltasjes wanneer zij een bedje of stoel huren.

VRIJWILLIGERS

Langs de kust bestaan tal van vrijwilligers initiatieven om het strand schoon te houden. De één is effectiever als de ander, maar allemaal hebben ze één ding gemeen: Ze worden getrokken door betrokken en gemotiveerde mensen die graag de handen uit de mouwen steken. Door hen te ondersteunen werken we samen aan een schoon strand.

KENNISOVERDRACHT

Via tal van media, waaronder deze website houden we onze partners op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in de Green Deal. Daarnaast bieden we handvatten aan een ieder die met het strand werkt om het strand schoon te houden.

PEUKENAANPAK

Peuken in het zand, daar zit niemand op te wachten. Ze zijn vies, lastig op te ruimen en één peuk verontreinigt ongeveer 8 liter water. Daarnaast hoort een peuk niet thuis op een schoon strand. Daarom krijgen sigarettenpeuken als afvalgroep extra aandacht binnen het Programma Schone Stranden.

MONITORING

Om de effecten van het Programma Schone Stranden te kunnen vaststellen is het nodig om te monitoren. Dit wordt op verschillende niveaus gedaan. Een eerste indicatie van de effecten op het strand zijn de inspecties die worden uitgevoerd door Strand Nederland in kader van de Schoonste Strandverkiezing van Nederland Schoon. Daarnaast zal er een monitor op de samenstelling van afval op stranden worden gedaan in een selectie van gemeenten. Hiermee kunnen gemeenten ook de effecten van hun inventies meten.

GREEN KEY

Green Key is HET keurmerk voor duurzaam ondernemen. Het keurmerk wordt toegekend aan ondernemers die een stapje verder gaan als de erkende maatregelen. Op een schoon strand hoort duurzaam ondernemen, daarom stimuleren wij de aanvraag van Green Key