Vlieland, 16 december 2016 – Op deze prachtige winterdag zette Doutzen Kroes zich samen met Rivella in voor het behoud van de schoonheid van het Waddengebied. Als afsluiter van de ‘1 fles = 1m2 schoon strand’-actie die Rivella afgelopen zomer voerde, doneerde het frisdrankmerk vandaag jutbakken bij alle 5 de strandovergangen op Vlieland. Aan elke jutbak hangt een kunstwerk gemaakt van de doppen die deze zomer langs de Nederlandse kustlijn zijn opgeruimd. Met de overhandiging van de jutbakken hoopt Rivella langdurig haar bijdrage te leveren aan een schoon Waddenstrand. 

Goed voorbeeld doet volgen

Doutzen Kroes over haar bijdrage aan de campagne: “Als ik op het strand ben, raap ik altijd afval op. Ik hoop dat door de komst van deze jutbakken meer mensen zullen meehelpen het strand schoon te houden. De Waddeneilanden zijn een uitzonderlijk stuk ongerepte natuur en ik hoop dat we het zo kunnen houden voor toekomstige generaties.” Rivella en Doutzen Kroes zetten zich deze zomer in om de Wadden schoon te houden. De actie ‘1 fles = 1m2 schoon strand’ werd uitgevoerd in samenwerking met Stichting De Noordzee, die er deze zomer samen met vrijwilligers voor zorgde dat het strand op alle vijf de eilanden werd schoongemaakt. Tijdens de schoonmaakactie is 70 kilometer begaanbaar Waddenstrand schoongemaakt, wat gelijk staat aan 19 miljoen vierkante meter strand. In totaal is 8.000 kilo afval opgehaald op het Waddenstrand. 

Duizenden plastic doppen

Tijdens de opruimactie afgelopen zomer raapten de 2.320 vrijwilligers van Stichting De Noordzee maar liefst 19.203 kilo afval op langs de gehele Nederlandse kustlijn, waaronder veel plastic doppen. Floris van Hest, directeur van Stichting De Noordzee: “Plastic doppen behoren tot de top 3 meest gevonden afvalitems op het strand. Als iedere strandbezoeker een dop of ander stuk afval zou oprapen, kunnen we met z’n allen bijdragen aan een schonere zee. We hopen dan ook dat de inzet van Doutzen veel strandbezoekers inspireert mee te helpen het strand schoon te houden, zodat we de prachtige natuur van de Noordzee behouden.” De gevonden doppen zijn verwerkt in 5 kunstwerken die elk boven één van de jutbakken zijn geplaatst. Het doel van de kunstwerken is mensen bewust te maken van de hoeveelheid afval dat op het strand gevonden wordt en hen te motiveren mee te jutten. De kunstwerken zijn gemaakt door Cily Bakker-Dijkstra van Stukje Vlieland. De jutbakken gemaakt zijn gemaakt door Vlielander Karel Nouta van Ziltgetint en zijn gemaakt van larikshout, dat in verloop van tijd prachtig verweert waardoor de jutbakken natuurlijk in het landschap passen.