De Green Deal vraagt aandacht voor de sigarettenfiltervervuiling en roept strandbezoekers op om sigarettenfilters in de asbak te gooien. Tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour 2018 organiseerde Stichting De Noordzee een Filteretappe. Tussen Hoek van Holland en Monster zijn in totaal maar liefst 14.696 sigarettenfilters van het strand opgeruimd.

Filters bestaan voor 95 procent uit plastic en bevatten schadelijke stoffen. Een sigarettenfilter vervuilt tot wel 8 liter water. Daarnaast kunnen filters aangezien worden voor voedsel en zodoende schadelijk zijn voor zeezoogdieren, vogels en vissen.

Surfrider Foundation schat dat er jaarlijks ongeveer 4,5 biljoen sigarettenfilters in het milieu terecht komen. Daarom zetten ook andere partners van de Green Deal zich in voor stranden zonder peuken. In 2017 zijn op het strand van Scheveningen tijdens de zomeropruimactie van TrashureHunt 31.712 sigarettenfilters gevonden. En ook tijdens Expeditie Juttersgeluk in mei 2018 werd met de peukenmonsters Nico en Tine extra aandacht besteed aan het probleem.