Op de laatste dag van januari vond de startsessie plaats van Programma Schone Stranden. In een sfeervolle The Beach in Aalsmeer kregen we er, ondanks de koude januarimaand, toch een mooie strandsfeer in. Dit werd geholpen door het feit dat de Strandbeurs tegelijkertijd plaatsvond. In de startsessie keken we terug op 2022, werden bevindingen uit de jaarlijkse activiteitenmonitor gedeeld en kwam er een korte vooruitblik op diverse plannen die het programma in 2023 wil uitvoeren. De oude veilingzaal van de voormalige bloemenveiling vormde het karaktervolle decor van deze bijeenkomst.

In 2022 liep een weggeefactie waarin €15.000,- te verdelen was over de drie deeldoelgroepen van programma schone stranden: gemeenten, strandondernemers en vrijwilligersgroepen. Deze is volledig opgegaan, waarbij vooral de vrijwilligersacties zich niet onbetuigd lieten. Van overgebleven budget zijn strandpalen (voor strandafvalzakjes) besteld. Deze worden verdeeld via Strand Nederland.

Vorig jaar zijn er diverse pilotprojecten geweest, die bijdroegen aan schonere stranden:

  • Stichting Juttersgeluk heeft een de Plastic Soup Walk ontwikkeld
  • Recycle Valley heeft een Flash Trash Quiz opgezet
  • Gemeente Bloemendaal (samen met Litter Guards en diverse strandondernemers) met een gezamenlijke cleanup-actie georganiseerd
  • Texel Plasticvrij heeft zich ingezet middels een jutbak

 Allen zeer positieve bijdragen aan een schoner strand. Ook dit jaar komt er weer een nieuwe pilotprojectactie, dus hou de mailing en website goed in de gaten.

We hebben diverse goede initiatieven vanuit de activiteitenmonitor mogen horen, van gemeenten die zich aansluiten bij het Groene Strand, tot spontane bewustzijnsvergrotende cleanup-acties met clean teams. Daarnaast kwam de wens naar voren om van elkaar te willen leren. Daar gaan we mee aan de slag. Heb je een goed idee of een vraag, schroom dan niet contact met ons op te nemen. Dan kijken we graag met je mee.

Verder staan er weer mooie momenten en evenementen gepland voor het komende jaar. Zo is er, zoals genoemd, een nieuw pilotproject-traject. Daarnaast gaan we intensief verder met bewustwordingsacties, onder andere via strandborden en raamstickers die de aandacht op het schoonhouden van het strand vestigen. 

Daarnaast worden er in 2023 ook een aantal evenementen georganiseerd. Zo zal er weer een Blauwe vlag-uitreiking zijn op 11 mei. Verder zal er dit jaar weer een nieuwe Schoonste Strand van Nederland-verkiezing zijn. De uitreiking zal op 26-27-28 juli op Ameland worden uitgereikt. Tot slot: de landelijke kustdagen zullen plaatsvinden in november. 

Natuurlijk zal hier gedurende het jaar nog voldoende aandacht aan worden geschonken! Houd dus de nieuwsbrieven en deze website goed in de gaten, dan houden we samen het strand schoon.