Op woensdag 31 augustus bij de uitreiking van de Schoonste strand verkiezing is de Green Deal Schone Stranden door drie nieuwe partners ondertekend. Gemeente Noordwijk, TrashUre Hunt en Het Circulaire Strand ondertekenden de Green Deal voorafgaand aan de bekendmaking van het schoonste strand 2016.

20160831_151820De Green Deal Schone Stranden is nu ondertekend door 41 partners die zich samen in zetten voor een schoner strand. Tot zeker 2020 werken gemeente, natuurorganisaties, paviljoenhouders, vrijwilligers en andere belanghebbende samen om nieuwe initiatieven op te zetten en oude concepten te versterken.

naamloos20160831_151940(0)Gemeente Noordwijk zal als badplaats en kustgemeente in eerste instantie vooral doorgaan met het goede werk dat zei op haar eigen strand doet om de stranden schoon te houden. Dat dit goed lukt blijkt wel uit de toekenning van titel “Schoonste drukke Strand 2016.” De kennis die Noordwijk hierbij heeft opgedaan zal via de Green Deal ook voor andere partners beschikbaar komen. Daarnaast zal Noordwijk meewerken bij het opzetten van nieuwe concepten en ideeën en het uitdragen van de doelstellingen van de Green Deal.

 

Trashure Hunt220160831_173835TrashUre Hunt is een concept waarbij kinderen (ook ouderen) mee gaan op een piratentocht over het strand. De piraten gaan hierbij op zoek naar de verborgen schatten. Deze schatten (het zwerfafval) hoort niet op het strand thuis en kan nog voor van alles worden gebruikt. Daarnaast leren de kinderen dat met al het afval dat zei verwijderen zij de levens van talloze dieren redden. Zo zijn zei op één dag piraat, dierenredder, held en een stuk bewuster van hun omgeving geworden. Inmiddels zijn er meer als 1550 TrashUre Hunters.

Grondstofjutters20160831_150212Het Circulaire Strand uit Katwijk is bedenker van het grondstofjutters principe waarbij mensen een juttas kunnen ophalen voor tijdens de strandwandeling. Eenmaal gevuld kan deze tas aan het einde van de wandeling bij een strandpaviljoen voor een kop koffie of thee worden ingeruild. De materialen die zo van het strand worden gejut worden zo veel mogelijk hergebruikt. Hiervoor hebben zij onder andere een zonneoven ontwikkeld. Hierin kunnen doppen gesmolten worden tot nieuwe vormen