Oostkapelle heeft woensdag 31 augustus de titel schoonste strand van Nederland 2016 in ontvangst genomen. Het strand heeft met hele kleine voorsprong de Zeeuwse stranden Westkapelle, Groede, Noord Beveland en Ouddorp achter zich gelaten. De winnaars per provincie waren Schiermonnikoog op de Wadden. Heemskerk in Noord Holland en Ouddorp in Zuid Holland. Het schoonste strand onder de drukst bezochte stranden is gewonnen door Noordwijk.

carrousel-strand-4Net als voorgaande jaren scoorden de Zeeuwse stranden erg hoog. Volgens Burgemeester Rob van Zwaag is dit het resultaat van een goede samenwerking van alle betrokken partijen. De Stichting Strandexploitatie Veere is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het strand en werkt hier het hele jaar hard aan en dat is te zien. Dat dit zichtbare effect aanstekelijk werkt merken ze in Oostkapelle “Schone stranden hebben een positief effect op het gedrag van badgasten. Het publiek is dan eerder geneigd om afval te deponeren daar waar het hoort, in de vuilnisbak.”

carrousel-strand-1carrousel-strand-5carrousel-strand-3carousel-strand-2

Nieuw dit jaar was de categorie voor schoonste “meest bezochte” stranden. Deze werd in de wacht gesleept door de Gemeente Noordwijk. Wethouder Barnhoorn van Noordwijk liet weten erg verheugd te zijn met deze nieuwe categorie. De gemeente Noordwijk werkt al jaren hard aan het schoon houden van haar strand. Met de enorme toestroom aan badgasten en dagjesmensen is het voor een strand als Noordwijk, Zandvoort of Scheveningen echter moeilijk om tegen de kleinere stranden op te boksen. Dat alle stranden steeds schoner worden blijkt wel uit het feit dat van de 28 strandgemeenten er 25 zeer goed scoren.

ralph-met-prijsTrashUre Hunt heeft de stimuleringsprijs voor een schoon strand gewonnen omdat ze sterk op de verbeelding inspelen om samen het strand schoon te houden en hierdoor veel mensen weten te mobiliseren. Dit jaar hebben zij gedurende hun zomer challenge van 21 juni tot 23 september ELKE DAG met zoveel mogelijk helden het strand van Scheveningen te ontdaan van haar schatten (afval) en het publiek van het strand geënthousiasmeerd, gemotiveerd en bewust gemaakt. Samen hebben zij het strand van Scheveningen schoner gemaakt als ooit. Inmiddels zijn er al 1550 TrashUre Hunters