Ballonnen hebben een negatieve impact op natuur en milieu. Steeds meer gemeenten verbieden ballonoplatingen of voeren een ontmoedigingsbeleid. Help mee door het schrijven van een kaart aan de gemeentes die nog geen verbod hebben.

Campagne “Help mee: geen ballon meer in de Noordzee”
In aanloop naar Koningsdag heeft Stichting de Noordzee de campagne “Help mee: geen ballon meer in de Noordzee’ gelanceerd. Gemeenten zonder beleid tegen ballonoplatingen worden opgeroepen om een verbod in te stellen. Iedereen kan helpen door één of meerdere gemeenten met een kaart, mail of bericht op sociale media om een verbod te vragen.

Goed nieuws – steeds meer gemeenten stellen verbod in
Steeds meer gemeenten verbieden ballonoplatingen en dat is goed nieuws. In één jaar tijd is het aantal gemeenten dat een verbod heeft verdriedubbeld. Vorig jaar had 5% van de gemeenten een verbod op ballonoplatingen, nu is dat 17%. Ballonnen hebben een negatieve impact op natuur en milieu. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien de ballonnen aan voor voedsel en raken verstrikt in de ballonlinten. Op de website van Stichting de Noordzee staat een interactieve kaart waarop per gemeente zichtbaar is of de gemeente al een verbod heeft of ontmoedigingsbeleid voert.