2019 was een succesvol jaar voor de Green Deal Schone Stranden, partnerbijeenkomsten werden goed bezocht, drie nieuwe partners ondertekenden de Green Deal en de stranden scoorden hoog in de Strandverkiezingen. Daarnaast investeerden veel gemeenten in nieuwe afvalvoorzieningen waarbij zij gebruik maakten van nudging, afvalscheiding, branding en het stimuleren van gedragsverandering door teksten en afbeeldingen. Lees meer of download het Jaarverslag van 2019 hier.

Minder SUPs op het strand
Het jaar start traditioneel met een Nieuwjaarsbijeenkomst. Deze vond dit jaar plaats op 15 januari bij strandpaviljoen de Waterreus in Scheveningen. De aanwezigen onderstreepten dat de Green Deal meerwaarde biedt door samenwerking, netwerken en kennisdeling en –ontwikkeling. Ook vinden de partners het inspirerend en gezellig elkaar te zien. Er is gekozen voor het jaarthema ‘minder verpakkingen’, in lijn met de aankomende Single-Use Plastics-richtlijn uit Europa.

Checklists voor schone stranden
Tijdens de workshop Green Deal Schone Stranden op de Stranddagen zijn projectideeën en de checklists schone stranden gepresenteerd. Gemeenten en paviljoenhouders spelen een belangrijke rol bij het realiseren van schone stranden en het voorkomen van plastic soep vanaf het strand. De kennis en ervaringen uit de Green Deal zijn nu vertaald naar praktische, beknopte checklists over voorkomen en opruimen, afvalvoorzieningen, samenwerking en gedragsbeïnvloeding. De checklists zijn via onderstaande links te dowloaden: 

Checklist Schone Stranden Paviljoenhouders

Checklist Schone Stranden Gemeenten 

Nieuwe partners
Er zijn in 2019 drie nieuwe partners verwelkomt tot de Green Deal: Toeristisch Platform Vlieland (TPV), een stichting waarin zich verschillende stakeholders hebben verenigd tot de uitvoering van het gezamenlijk opgestelde toeristisch beleid. Captain Flotsam een start-up gericht op het tegengaan van plastic vervuiling in zeeën en oceanen door educatie aan te bieden en producten te ontwikkelen van gerecycled pluis en netwerk. En tenslotte Clean Fountain (CF) een bedrijf dat gereedschappen ontwikkeld om op een gemakkelijke manier zwerfafval te verzamelen.

Inspirerende pilotprojecten
Er is een beach playground ontwikkeld van recyclede plastic visnetten door Captain Flotsam. De voetbalgoaltjes, strandstoelen en hangmatten zijn recreatief aantrekkelijk en stimuleren bewustwording over het afvalprobleem. Een groeiende hoeveelheid strandpaviljoens ondertekenden de Plastic Vrij Terras verklaring en weren single-use plastics van hun terras. In gemeente Schouwen-Duiveland is Renesse tot het eerste rookvrije strand van Nederland uitgeroepen. Tenslotte ontwikkelde gemeente Noord-Beveland de juttotheek: een plek op het strand waar je gereedschap kunt lenen om het strand op te ruimen.

Schoonste Stranden
Dinsdag 30 juli werden de jaarlijkse prijzen voor het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt. De winnaar van 2019 werd het strand van Noord-Beveland. De jury noemde de winst van Noord-Beveland een terechte beloning voor de goede samenwerking tussen ondernemers en de gemeente, uitstekende voorzieningen en het regelmatig zichtbaar opruimen van het hele strand. Daarnaast stelde de jury vast dat het langs de gehele Nederlandse kust weer schoner is geworden. Om van de goede resultaten te leren zijn alle inspectierapporten voor het Schoonste Strand in te zien op www.strandinspecties.nl

Verbeterde afvalvoorzieningen
Er werd veel geïnvesteerd in voorzieningen voor gescheiden afvalinzameling. Tijdens de uitreiking van de Strandverkiezingen werd daarom een workshop gehouden om van de keuzes van elkaar te leren. Het strand van Heemskerk kreeg dit jaar een stevig platform met daarop een afvaleiland. Het platform is voorzien van borden met een zoekkaart voor dieren en planten en informatie over de afbraaktijden van afval. Gemeente Velsen liet bakken ontwerpen van gegalvaniseerd en cortenstaal die modulair inzetbaar zijn. Zo staan er in de zomer afvaleilanden en in de winter boeivormige vuilnisbakken die eveneens bijgeplaatst kunnen worden op drukke zomerse dagen. Op het strand van Zandvoort zijn platforms gemaakt voor extra grote containers en worden bezoekers gestimuleerd tot goed afvalgedrag door de schoonboodschap: Samen houden we het strand schoon.