2020 is het laatste jaar dat de Schoonste Strandverkiezingen georganiseerd worden. Het verschil tussen gemeenten is minimaal geworden, er zijn veel badplaatsen waar bijna geen verbeteringen meer te vinden zijn en het gewogen gemiddelde van 8.74 is erg hoog. Missie geslaagd.

Tijd voor vernieuwing

Nederlands Schoon die tussen 2003 en 2017 de verkiezingen organiseerde en van 2018 tot en met 2020 samen met de Green Deal Schone Stranden de verkiezingen ondersteunden gaat zicht richten op gebieden waar nog veel verbetering mogelijk is. Om te motiveren moet je vernieuwen. Ook strandondernemers geven aan zich meer te willen richten op toegankelijkheid en duurzaamheid. De ambitie is wél de metingen voort te zetten. Op een feestelijke wijze worden de verkiezingen op 29 en 30 juli afgesloten in de gemeente Sluis.

Hoe zien de Strandverkiezingen van 2020 eruit?

De Strandverkiezingen hebben als doel de promotie van de stranden en strandpaviljoens, te stimuleren om samen te leren over de aanpak voor schone stranden en gedragsbeïnvloeding van strandbezoekers. Ieder jaar zijn prijzen uitgereikt voor: het schoonste strand van Nederland en schoonste strand per provincie en zijn borden uitgereikt aan de gemeenten met 4 sterren.

Het idee is om de verkiezingen in 2020 aan te vullen met de vragen en prijzen: welke schoonmaak- of bewustwordingsmiddelen scoren het hoogst als het gaat om een schoon strand? Welke gemeenten hebben tussen 2003 en 2020 de meeste progressie geboekt? En welke organisaties zijn een boegbeeld voor schone stranden.

Inspecties en andere data

De inspecties voor de verkiezingen vinden in 2020 plaats in 2 rondes. Een eerste ronde met één meting tussen 1 – 22 mei en een tweede ronde met twee metingen tussen 26 juni en 17 juli. Tijdens de inspecties wordt beoordeelt op de schoonheid van het parkeerterrein, de strandopgang, de omgeving in een zonde van ca 25 meter rond het paviljoen en op een willekeurige locatie op het strand vanaf duin tot vloedlijn tot ca 100 meter links en rechts van de strandopgang. Daarnaast wordt er per gemeente 1 verkorte OSPAR-meting uitgevoerd.

Alle data is na de uitreiking weer beschikbaar op strandinspecties.nl