Vanaf 12 september start er vanuit de Rijksoverheid een nieuwe landelijke afvalcampagne tegen zwerfafval: ‘Zwerfafval, natuurlijk raap je ook iets op’. 

Gemeenten en andere organisaties werken samen aan een nieuwe norm: zwerfafval oprapen. De komende jaren willen we hier graag verbetering aanbrengen, ook op de stranden. Deze wil Programma Schone Stranden graag zo schoon mogelijk, het liefst natuurlijk door de strandbezoeker zelf. De campagne heeft als doel dat een groter deel van de Nederlanders regelmatig iets opraapt van park, straat en strand.

Landelijke en lokale communicatie kunnen elkaar flink versterken. Doe mee, dan is onze omgeving straks een stuk schoner. Daarbij maken vele handen licht werk. Zie ook de foto voor een voorbeeld van een campagneposter. 

De campagne ‘Zwerfafval, natuurlijk raap je ook iets op’ is opgezet door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Om de campagne een vliegende start te geven, is er daarom op 12 september een heus kick-off evenement georganiseerd. In de middag wordt er in Scheveningen (op boulevard en strand) een feestelijke actie georganiseerd die als aftrap geldt voor de landelijke campagne zwerfafval: “Natuurlijk raap jij ook iets op”.

Voor meer informatie over de campagne, kun je kijken op de website van schouders onder schoon: Doe ook mee met de nieuwe campagne ‘Zwerfafval. Natuurlijk raap je ook iets op’ – Schouders onder schoon. Via deze site kun je meer informatie vinden over de campagne ‘Zwerfafval, natuurlijk raap je ook iets op’. 

Daarnaast is er ook een Toolbox ontwikkeld voor deze zwerfafvalcampagne. Hierin staat veel nuttige informatie en tips en tricks. De Toolbox is gratis te downloaden via:  Toolbox ‘Zwerfafval. Natuurlijk raap je ook iets op’ – Schouders onder schoon. Deze wordt regelmatig geüpdatet!

Zwerfafval, natuurlijk raap je ook iets op.