De negende editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour 2022 is afgerond. Na twee weken en 30 etappes van afvalrapen is er weer een hoop afval opgeruimd. Opvallend was ook de hoeveelheid aangetroffen peuken.

 

 

 

Vrijwilligers raapten bijna 30.000 meer sigarettenpeuken op dan een jaar eerder.
De Cleanup Tour vond plaats van 1 tot en met 15 augustus. In die tijd ruimden 1.567 vrijwilligers in 30 etappes de hele Noordzeekust op. Ze raapten 4.408 kilo afval op. In 2021 werd nog iets meer afval opgeruimd, namelijk 4.641 kilo. Bijzondere vondsten dit jaar waren een bijna veertig jaar oude appelsapverpakking, een coronatest en een hoefijzer. Ook werd weer afval afkomstig van de containerramp met MSC Zoe aangetroffen, ook al is het inmiddels ruim drie jaar geleden dat die containers overboord sloegen.

Sigarettenpeuken

Net als eerdere jaren ging er extra aandacht uit naar het opruimen van sigarettenpeuken, het meest gevonden afval op populaire stranden. In totaal werden er 86.954 sigarettenpeuken opgeraapt – bijna 30.000 meer dan in 2021. Alle peuken werden door de vrijwilligers apart gehouden en geteld. De grootste hoeveelheid is gevonden op het strand van Zandvoort: 33.121 stuks. “Het strand is geen asbak en peuken horen niet thuis in de natuur”, zegt strandafvalexpert Marijke Boonstra van Stichting De Noordzee. “Eén peuk kan wel duizend liter water vervuilen, bestaat voor 95 procent uit plastic en zit vol giftige stoffen. Enorm schadelijk voor het milieu en gevaarlijk voor dieren.” Stichting De Noordzee roept gemeenten daarom op om maatregelen te nemen tegen peuken op stranden, zoals rookvrije zones.

Ben je werkzaam bij de gemeente en wil je meer informatie over hoe je peuken in je gemeente kunt verminderen?  Rijkswaterstaat heeft een zogeheten ‘menukaart’ opgesteld voor het terugdringen van peuken. Hierin staan tips en informatie om het peukenprobleem aan te pakken. De menukaart is hier te vinden.

Foto’s: