Goeree-Overflakkee Schoonste Strand van Nederland

Donderdag 28 juli werden bij Beachclub Lekker in het Zeeuwse Vrouwenpolder de jaarlijkse prijzen voor het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt. De winnaar werd het strand van Goeree-Overflakkee. Jury en inspecteurs waren enthousiast over de schoonheid van de kust op het eiland en de inspanningen die ondernemers en overheid gezamenlijk leveren voor de hoogste kwaliteit. Naast de topscore voor Goeree-Overflakkee viel op dat de gemeenten rond de Wadden een geweldige prestatie leverden met hoge scores.

De jury noemde de winst van Goeree een terechte beloning voor de onvoorstelbare kwaliteit van het strand op het Zuid-Hollandse eiland. Op Goeree-Overflakkee klopte alles dit jaar: van paviljoen tot parkeerplaats en van de vloedlijn tot de verre omtrek van de opgangen. Een ontzettend knappe gezamenlijke prestatie van gemeente, ondernemers, bewoners en bezoekers en een visitekaartje voor de gehele Nederlandse kust, omdat veel Belgische en Duitse bezoekers juist hun weg weten te vinden naar de zuidelijkste Nederlandse stranden.

Wereldprestatie rond de Wadden

Naast de lof voor Goeree-Overflakkee, waren de jury en inspecteurs zeer tevreden over de hoge scores rond het Waddengebied. Nadat de MSC Zoe, een van de grootste containerschepen ter wereld, hier in 2019 bijna driehonderd containers verloor, is het de ondernemers, bezoekers en overheden toch gelukt de stranden zeer schoon te houden. Een prestatie van formaat waar ondernemers en overheden echt trots op mogen zijn.

 

Stranden iets minder schoon

In vergelijking met de voorgaande jaren is de gemiddelde schoonheid langs de kust iets achteruit gegaan. Daarnaast constateerden inspecteurs dat slechts in 27% van de gevallen de afvalzakjes in de daarvoor bestemde strandpalen beschikbaar waren. De meest logische verklaring hiervoor lijkt het personeelstekort in de horeca. De gemeentes zetten de palen vaak neer en het is vaak de taak van de strandondernemers ze bij te vullen. Het is mogelijk dat het met het huidige tekort aan horecamedewerkers niet meer lukt dergelijke extra taken op te pakken. Een gemiste kans, omdat de zakjes veel bijdragen aan de schoonheid. Het is daarom zaak duidelijke afspraken te maken over verantwoordelijkheden en taakverdelingen.

 

Beste paviljoens

Behalve de prijzen voor het Schoonste Strand, maakte de jury ook de winnaars bekend van het Beste Paviljoen van 2022. De hoofdprijs voor het Beste Paviljoen van Nederland ging naar Sjoerd op Ameland. Bij de verkiezing lette de jury naast schoonheid op duurzaamheid, gastvrijheid, uitstraling en assortiment.

Daarnaast maakte de jury andere hoofdprijzen bekend. Beachclub C, op het strand van Noordwijk, is de Beste Nieuwkomer van 2022. Het Duurzaamste Paviljoen van het jaar is Beach Inn uit IJmuiden. Paviljoen Bremerbaai uit Biddinghuizen werd uitgeroepen tot het Beste Zoetwaterpaviljoen van het jaar. Ook bij de beoordeling van alle paviljoens telt de schoonheid in en rond de paviljoens zwaar mee.

 

Beste paviljoens en schoonste strand per provincie

In Zuid-Holland kroonde Surf en Beach uit Katwijk aan Zee zich tot Beste Paviljoen van 2022.

In Noord-Holland won het legendarische Woodstock ‘69 de prijs voor het Beste Paviljoen. Den Helder mag zich het schoonste strand van Noord-Holland noemen.

In Zeeland had de gemeente Sluis het schoonste strand. Dok 14 uit Cadzand won hier de prijs voor het Beste Paviljoen van de provincie.

Op de Wadden had Schiermonnikoog het schoonste strand. Paviljoen Sjoerd werd uitgeroepen tot het Beste Paviljoen van de Wadden.

 

Over de verkiezingen

De inspecteurs werken transparant, zodat andere ondernemers en gemeentes kunnen leren van de metingen en resultaten. Daarom zijn de inspecties voor het Schoonste Strand in te zien via de monitoringsapp van de inspecteurs. Kijk op strandinspecties.nl voor de gegevens van alle stranden.