Regelmatig liggen de Nederlandse stranden vol stukjes paraffine. Lozing is in kleine hoeveelheden internationaal toegestaan. Robert te Beest vraagt verhoogde aandacht voor de gevolgen van het gebruik van het chemische middel.

Tijdens de jaarlijkse, internationale ledenvergadering is Robert te Beest, wethouder van gemeente Velsen, unaniem gekozen tot voorzitter van KIMO Internationaal, de internationale vereniging van NW-Europese kustgemeenten. In de twee jaar waarin hij deze titel draagt wil hij onder meer zoeken naar een alternatief voor paraffinelozing of actief inzetten op het verbieden van het gebruik van paraffine op zee.

Schepen vervoeren de wasachtige substantie in bulk, maar gebruiken het ook om scheepsruimen schoon te maken. Ondanks dat het geen direct gevaar vormt voor het milieu, wordt het wel door dieren gegeten en eenmaal aangespoeld vermindert het de aantrekkelijkheid van het strand. Een verbod op lozing is geen eenvoudige opgave, daarom wordt vooral ook eerst ingezet op wat kustgemeenten zelf kunnen doen. Zij kunnen hun aandeel in het bevorderen en waarborgen van een schone zee bijvoorbeeld onderstrepen door het ontwerpen van een eigen plasticstrategie.