Sluis Schoonste Strand van Nederland

Donderdag 29 juli werden de jaarlijkse prijzen voor het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt. De winnaar van 2021 werd het strand van Sluis in Zeeland. Jury en inspecteurs waren tevreden over de kwaliteit en schoonheid van de kust, ondanks de bijzondere uitdagingen die de coronacrisis ook daar opleverde zijn de waarderingen hoog.

De winst van Sluis is volgens de jury een terechte beloning voor de onvoorstelbare kwaliteit van het Zeeuwse strand. Mareike Erfeling nam namens Rijkswaterstaat plaats in de jury en reikte de prijs voor de winnaar uit. Zij toonde zich onder de indruk van de allesomvattende aanpak en de samenwerking tussen overheid en strandondernemers. “Sluis was vorig jaar al het schoonste strand van Zeeland en draait al jaren mee in de top. Het was een kwestie van tijd voor deze gemeente een keer voor de hoofdprijs in aanmerking zou komen. Met een dikke 9.8 als rapportcijfer, scoorde het strand hier op alle punten excellent. Van parkeerplaats tot paviljoens was alles in orde.”

Ook hoofdinspecteur Aad de Bloois was te spreken over de aanpak van Sluis. “Sluis krijgt altijd veel toeristische bezoekers uit Duitsland en Zeeuws-Vlaanderen heeft België als achterland. Uit onze inspecties blijkt dat toeristen erg goed met hun afval omgaan. Maar dat komt ook doordat zowel de overheid als de ondernemers ze daartoe in staat stellen. Er is veel communicatie om gasten te helpen herinneren hun afval op te ruimen, er staan palen met afvalzakjes op het strand en er zijn op en rond het strand volop containers met mogelijkheden om afval te scheiden. Die gezamenlijke inspanningen leidden tot een topresultaat.”

Schoonste stranden per provincie

Erfeling maakte niet alleen het Schoonste Strand van Nederland bekend, zij reikte ook de prijzen uit voor het Schoonste Strand per provincie. Uiteraard sloeg Sluis een dubbelslag en was het niet alleen nationaal, maar ook in Zeeland het Schoonste Strand. In Friesland won Waddeneiland Schiermonnikoog de prijs voor het Schoonste Strand. In Noord-Holland viel Heemskerk in de prijzen en in Zuid-Holland viel het strand van Goeree-Overflakkee de eer te beurt.

Schonere stranden

De inspecteurs constateerden dat het dit jaar weer iets schoner is geworden aan de kust. De inspanningen van de ondernemers en de kustgemeentes en de toegenomen bewustwording onder de bezoekers werpen hun vruchten af. Omdat veel paviljoens tijdens de coronacrisis zijn gestart met afhaalmaaltijden, vreesde de organisatie voor meer afval van deze verpakkingen, maar zelfs onder deze omstandigheden was het strand bijzonder schoon. Daarnaast zijn de horecaondernemers op het strand koplopers op het gebied van natuurlijke disposables. Plastic werd dan ook nauwelijks aangetroffen op het strand.

Peukenprobleem

De enige smet was het toegenomen aantal peuken in het zand, op de parkeerplaatsen en bij de opgangen. De Bloois denkt dat het te maken heeft met het ontmoedigingsbeleid rondom roken. “Om het roken niet te faciliteren bieden overheden en strandondernemers niet standaard meer afvalbakken en asbakken aan. Dat leidt ertoe dat de rokers veel moeite moeten doen om hun peuken verantwoord weg te gooien en die hogere drempel leidt ertoe dat er meer peuken in de natuur belanden. Ik denk dan ook dat het verstandig is daar toch goede voorzieningen voor te behouden om flora en fauna rondom de kust te beschermen.”

Aanpak inspecties

Tijdens de inspecties keurden de 16 inspecteurs in totaal 95 opgangen en stranden langs de hele Nederlandse kust. De locaties werden allen 4 keer bezocht om een compleet beeld te krijgen. De inspecteurs onderzochten de omgeving van 147 strandpaviljoens. Ruim 80% van de  kustgemeenten behaalden de maximale beoordeling van 4 sterren voor de schoonheid van de stranden waarbij ook uitzonderlijk drukke stranden zoals Noordwijk en Zandvoort deze beoordeling behaalden. Hoofdinspecteur Aad de Bloois vermeldde nog apart zijn bewondering voor de ondernemers langs de kust. “Het is in de coronatijd erg zwaar geweest voor paviljoenhouders. Ik vind het indrukwekkend te zien dat ze de energie vinden zich onverminderd in te zetten voor een schone kust. Het besef dat ze in de natuur ondernemen is echt ingedaald bij de ondernemers en ze nemen hun verantwoordelijkheid om alles perfect bij te houden. Die inzet voor een schone kust, ondanks alle ondernemerspijn, vind ik een groot compliment waard.”

Over de verkiezingen

De Strandverkiezingen en daarbij behorende strandinspecties worden georganiseerd door Strand Nederland in opdracht van Rijkswaterstaat in het kader van het programma Schone Stranden.

Strand Nederland werkt transparant, zodat andere ondernemers en gemeentes kunnen leren van de goede resultaten. Daarom zijn de inspecties voor het Schoonste Strand in te zien via de monitoringsapp van de inspecteurs. Kijk op strandinspecties.nl voor de gegevens van de strandmetingen.

Nieuws rondom de verkiezingen op social media volgen? #strandverkiezingen2021