Bij een koplopersgroep van tien Noord-Hollandse strandpaviljoens zijn op vrijdag 2 juli zijn de eerste plasticvrije terrassen geopend . Deze strandtenten zijn vanaf nu helemaal wegwerpplastic vrij op hun terras. Aanvullend is een groep van nog zo’n tien paviljoens onderweg deze stap ook te voltooien. We hopen dat dit een mooie eerste stap is die een verdere beweging inzet onder de Noord-Hollandse strandpaviljoens. Inmiddels breidt het initiatief zich uit naar andere gebieden.

Plasticvrij Terrassen rond grachten en andere binnenwateren

Deze week is er namelijk een tweede feestje te vieren, ditmaal in de stedelijke omgeving. Een groot deel van het plastic in zee komt via de binnenlanden – onder andere via rivieren en kusten – in zee terecht; de schattingen zijn dat dit wereldwijd zo’n 80% bedraagt. In een waterrijk land als Nederland is het daarom zeker net zo belangrijk dat we bij grachten, rivieren en meren voorzichtig omspringen met makkelijk verwaaibare wegwerplastics. Of beter; helemaal te stoppen met het gebruik daarvan door helemaal (wegwerp) plasticvrij te gaan op het terras. Lees hier meer over de Plasticvrij Terras-beweging.

Plasticvrij Terras Amsterdam! 

In samenwerking met gemeente Amsterdam (en in het bijzonder Amsterdam Plastic Smart City) en de BIZ Knowledge Mile (en de daarin actieve horecazaken) zijn op 9 juli veertien Plasticvrije Terrassen geopend door wethouder Everhardt en BIZ-bestuurder Thomas Zwart. 

Fotograaf: Richard Mouw