Tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Green Deal Schone Stranden is aan de partners een oproep gedaan om pilotprojectvoorstellen in te dienen. Hierop zijn 14 projectvoorstellen ingediend. Eind maart is besloten om 9 voorstellen een stimuleringsbijdrage van 1000 euro toe te kennen.

Alle ingediende projecten droegen in principe bij aan de doelstellingen van de Green Deal Schone Stranden. Vooral de projecten die in de uitvoering de samenwerking opzoeken hebben een streepje voor. Voor een aantal ideeën is de totale begroting hoger dan de door de green deal toegekende stimuleringsbijdrage. Hiervoor kunnen de initiatiefnemers eventueel nog opzoek naar cofinanciering.

Het gaat om de volgende initiatieven:
Duurzaamheidskring – KMVK
Supvrijstrand – Strand Nederland
Plasticvrijterras – Terschelling Plasticvrij – Plasticvrijeterrassen
Plasticvrijterras – We Are Nature – The Shore – Stichting de Noordzee
Plastic Fles Mob – PULLKA
Pop up Schoon Strand – Strand in Zicht
Circulaire Strandsporten P3 – Plastic Playgrounds – PlogSack – PULLKA
Rookvrij strand – Arie van Vliet
Kinderstranddag – Nederzandt

Het zijn stuk voor stuk inspirerende ideeën. Er is een plan om op enkele evenementen een afval-flashmob te houden, er is een mobiele tentoonstelling, er zijn sportactiviteiten en trainingen en rondetafelgesprekken voor gemeenten. De drie voorstellen om SUP’s op terrassen terug te dringen zijn geadviseerd om samen op te trekken en te leren van elkaars ervaringen.

Gezien de huidige omstandigheden is het nog onzeker of alle projecten doorgang kunnen vinden.

Het secretariaat van de Green Deal Schone Stranden staat klaar voor vragen en ondersteuning.