Met het goede weer en de zomer voor de deur, waren de eerste maanden van het seizoen moeilijk voor de strandondernemers. De paviljoenhouders zijn blij dat ze per 1 juni weer open mochten. Ondertussen is er nagedacht over de creatieve invulling van een 1,5 meter strand: badhanddoeken maatje 1,5 meter, zitplekken op afstand, take-away-keukens, gebruik van webcams om de drukte te kunnen inschatten en sturing op aantallen bij de parkeerplaats.

Zwerfafval bron van besmetting
Het is nog afwachten welke invloed deze maatregelen hebben op de hoeveelheid zwerfafval op het strand. Nu de paviljoens nog dicht zijn blijkt de hoeveelheid achtergelaten rommel op het strand groter te zijn. Afval kan een bron van besmetting zijn. Met name wegwerpbestek, sigarettenpeuken en beschermingsmiddelen kunnen een extra bron van besmetting zijn. Nederland Schoon doet een oproep om afval netjes te blijven weggooien.

Actie: Strandtenten in het NOW
Op 8 april voerden de strandpaviljoens de landelijke actie. Langs de gehele Nederlandse kust stond in het zand geschreven: strandtenten in het NOW. Met deze noodkreet vroegen badplaatsen en strandexploitanten aandacht voor het gat in de NOW-regeling, waardoor veel strandpaviljoens op het punt van omvallen staan.

Naar aanleiding van deze actie heeft Strand Nederland namens de strandondernemers de overheid verzocht om de paviljoens dit jaar ook in de winter op het strand te laten staan, om alle kosten van afbouw, opslag en opbouw eenmalig weg te nemen.

Meer lezen over strandtenten in het NOW:
Strand Nederland
Zandvoortse courant
Foto’s op Strand Nederland.nl
Hart van Nederland
Artikel op Foodinspiration