Drinken uit een rietje van bamboe of eten van een papieren bordje, je ziet steeds vaker vervangers van plastic. Ook bij strandpaviljoens langs de Nederlandse kust worden steeds meer ‘single use plastic’ (SUP) vervangen door afbreekbare of herbruikbare materialen. Drie pilotprojecten van de Green Deal Schone Stranden richten zich op het vervangen van SUP op de strandpaviljoens.

Verdubbeling van plasticvrije paviljoens
Het Plastic Vrij Terras is een beweging van de Grondstofjutters om paviljoens en terrassen in Nederland plastic vrij te krijgen. Door de paviljoens te adviseren over en te helpen met alternatieven van plastic, sluiten steeds meer strandtenten zich aan om de vervuiling van plastic te verminderen. Deze zomer is het aantal paviljoens dat zich aangesloten heeft in Den Haag meer dan verdubbeld van 14 naar 30. Niet alleen langs de kust sluiten paviljoens zich aan: plastic van de horeca kan via de grachten en kanalen ook in de zee terecht komen. De eerste binnenstad die is aangesloten bij de beweging is Leiden. Er wordt nog verder gekeken naar geïnteresseerde strandpaviljoens die zich willen aansluiten bij de Plastic Vrij Terras beweging. Voor meer informatie en om te zien welke terrassen plastic vrij zijn, ga naar plasticvrijterras.com

SUPvrijstrand
Strand Nederland kijkt ook naar alternatieven voor plastic, met het project SUPvrijstrand. Hiermee worden paviljoens voorgelicht, productkeuzes aangeboden en knelpunten opgelost over plastic bij paviljoens. Een onderzoek dat is uitgevoerd over het gebruik van SUP bij strandpaviljoens op het zuiderstrand helpt om te kijken waar verbetering mogelijk is. Met een artikel in het strandmagazine wordt er meer aandacht geschonken aan de vervuiling van plastic en welke oplossingen er zijn voor dit probleem.

Handscanner op Terschelling
Op Terschelling houdt Marcel Crul van hogeschool NHL-stenden zich bezig met de vermindering van plastics bij hotels. De eerste sessies met twee hotels zijn nu gehouden, en er wordt een workshop georganiseerd met 5-6 hotels om te kijken met leveranciers welke alternatieven voor plastic mogelijk zijn. Met behulp van een geavanceerde handscanner kunnen plastics geïdentificeerd worden. Hiermee kan precies gekeken worden hoeveel en waar het afval ontstaat.