Fotograaf Lize Kraan

Samen met duizenden vrijwilligers ruimt Stichting De Noordzee van 1 tot en met 15 augustus 2019 zoveel mogelijk afval op van de Nederlandse stranden. Tijdens de zevende editie van deze landelijke schoonmaakactie – de Boskalis Beach Cleanup Tour – staat wegwerpplastic centraal. De tour start op 1 augustus: in het noorden op Schiermonnikoog en in het zuiden in Cadzand. Na twee weken afvalruimen komen de groepen op 15 augustus samen in Zandvoort. Tijdens de feestelijke afsluiting worden de resultaten zoals het aantal kilo’s afval en bijzondere vondsten bekendgemaakt.

“Dit jaar ligt de focus op wegwerpplastic,” vertelt Ewout van Galen, programmaleider Schone Zee bij Stichting De Noordzee: “Stichting De Noordzee doet al jaren officieel strandafvalonderzoek. Daaruit blijkt dat een groot deel van het afval op onze stranden wegwerpplastic is, zoals snoepverpakkingen, doppen en rietjes. Tijdens alle 31 etappes zamelen we daarom rietjes en wegwerpbestek apart in. Het verzamelen van deze data helpt ons het afvalprobleem bij de bron aan te pakken.”

Samen het strand op
Stichting De Noordzee vraagt met duizenden vrijwilligers aandacht voor vervuiling van strand en zee. “Vogels, vissen en zeezoogdieren zien het plastic aan voor voedsel of raken erin verstrikt,” licht Ewout toe. “Gelukkig popelen steeds meer mensen om hun handen uit de mouwen te steken voor een schone zee.” Vorig jaar vroeg Stichting De Noordzee tijdens de jaarlijkse strandopruimactie aandacht voor ballonnenvervuiling op het strand. Inmiddels heeft 55% van de gemeenten ontmoedigingsbeleid of een verbod op ballonoplatingen.

Inschrijven
De inschrijvingen voor de Boskalis Beach Cleanup Tour 2019 zijn geopend. Aanmelden kan via deze link