De eerste acht Expeditie Juttersgeluk Pop-up-etappes zijn al achter de rug: Vlissingen, Castricum, Bloemendaal, Delfzijl en Heemskerk (2x), Katwijk en Schouwen-Duiveland hebben met totaal 250 deelnemers strand en dijk schoon gejut. Gemeenten die dit jaar een etappe willen organiseren kunnen zich aanmelden bij het landelijke coördinatiepunt van Stichting Juttersgeluk.

Na een eerder bericht dat de Expeditie dit jaar niet door zou gaan, heeft het enthousiasme van diverse gemeenten en deelnemers ervoor gezorgd dat er toch gejut wordt. De hele zomer zal de Expeditie Juttersgeluk opduiken. Zover zijn er negen kustplaatsen bekend: De hierboven genoemde en een etappe die binnenkort opduikt in Noordwijk. Gemeenten die een etappe willen organiseren, kunnen dit aangeven bij Stichting Juttersgeluk via expeditie@juttersgeluk.nl. Als een datum gekozen is en deelnemers zijn geworven, ontvangt de gemeente promotiemiddelen (gele jassen, jutemmers en dankkaarten) en tips voor een geslaagde etappe.

Expeditie Juttersgeluk
Expeditie Juttersgeluk is een landelijk evenement waarbij een bijzondere doelgroep helpt het strand schoon te maken. De kracht van de Expeditie zit in het samen aan de slag gaan voor een groter maatschappelijk belang en daarmee iets betekenen voor de maatschappij. Het is een laagdrempelige activiteit voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die eigenwaarde en zelfvertrouwen geeft. Voor gemeenten is de Expeditie vaak een vliegwiel voor andere initiatieven ter bevordering van participatie. De kustgemeenten zien de Expeditie als verbindende activiteit die direct bijdraagt aan de KIMO-doelstellingen. Voor Juttersgeluk is de Expeditie een belangrijk project waarmee de stichting haar missie wil uitdragen: een inclusieve samenleving waarin iedereen meetelt en samenwerkt aan een circulaire economie. Het opgeraapte afval biedt een aanvulling van plastic grondstoffen voor het atelier.

Ben jij een ambassadeur?
Ondertussen gaan KIMO en Juttersgeluk door met het onderzoeken hoe de Expeditie Juttersgeluk voor 2020 herstructureerd kan worden. Er wordt in de drie regio’s Noord, Midden en Zuid bijvoorbeeld gezocht naar regioambassadeurs. Dit zijn enthousiaste organisatietalenten die de vreugde en het belang van het jutten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt regionaal uit kunnen dragen en vormgeven.

Een overzicht van de etappes is te vinden op juttersgeluk.nl.