Begin mei zijn in Ouddorp aan Zee op Goeree-Overflakkee de kwaliteitskeurmerken voor kustgemeenten, stranden en jachthavens uitgereikt. Vijf Nederlandse kustgemeenten werden beoordeeld als groene en duurzame bestemming. Hiervoor ontvingen zij een QualityCoast Award. 181 stranden en jachthavens ontvingen de Blauwe Vlag.

Gastheer van deze dag gemeente Goeree-Overflakkee organiseerde op 9 mei samen met Stichting Green Destinations en Blauwe Vlag Nederland een dag vol ceremonie, informatie en kennisuitwisseling om Nederlandse bestemmingen, hun stranden en jachthavens veiliger, schoner, groener en duurzamer te maken. Rond het middaguur maakte juryvoorzitter Patrick Poelman de stranden en jachthavens bekend die een Blauwe Vlag gingen krijgen. Hugo de Jong maakte de QualityCoast Award-winnaars bekend. Daarna reikte Loco Commissaris van de Koning Floor Vermeulen de QualityCoast Awards en Blauwe Vlaggen officieel uit aan de genomineerden.

Veilige en schone jachthavens en stranden
De Blauwe Vlag is de internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, duurzaam en schoon zijn. De locaties vragen dit keurmerk vrijwillig aan. In de praktijk betekent dit dat jachthavens en stranden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.

De Blauwe Vlag wordt voor het eerst toegekend aan de jachthavens Midwolda (Midwolda), ’t Bassin (Maastricht), Strijensas (Strijensas) en Rivièra Beach (Biddinghuizen). Op de stranden van Nieuw-Haamstede en Dishoek in Zeeland wappert in 2019 ook voor de eerste keer de Blauwe Vlag.

Groene Wimpel
Een aantal jachthavens ontvingen naast Blauwe Vlag ook de Groene Wimpel omdat zij boven op de internationale criteria voldoen aan eisen op het gebied van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Jachthaven Biesbosch in Drimmelen, Jachthaven Nauerna in Assendelft, Jachthaven Schraa in Woudsend, Marina Den Oever en Jachthaven WSV De Helling in Culemborg ontvingen de Groene Wimpel voor de eerste maal.

QualityCoast voor een groene en duurzame bestemming
Voor het verwerven van de QualityCoast Award zijn de gemeenten aan de hand van ruim 100 criteria en indicatoren beoordeeld op het gebied van toeristisch beleid en beheer, natuur en landschap, milieu en klimaat, cultuur en traditie, maatschappelijk welzijn, bedrijven en gastvrijheid. Aan de hand van een onafhankelijke audit is uiteindelijk bepaald welke waardering iedere gemeente krijgt en waarom. Een van de criteria die de QualityCoast status van een kustbestemming bepaalt, is het beschikken over een of meerdere Blauwe Vlag-gecertificeerde stranden.

www.blauwevlag.nl

greendestinations.org met foto’s van de uitreiking.