Vooruitlopend op het verbod dat vanaf 2021 zal gelden in de Europese Unie besteden de Green Deal partners in 2019 speciale aandacht aan SUP’s: eenmalige gebruiksplastics. Van de vele ideeën om plastic afval op de stranden terug te dringen, is hier de laatste stand van zaken van drie projecten waar we mee aan de slag zijn gegaan: Plastic playgrounds, plasticvrije terrassen in Scheveningen, en rookvrije stranden.

Plastic playgrounds
De eerste beach playground gemaakt van recyclede plastic visnetten begint langzaam vorm aan te nemen. Het ontwerp is klaar en de verschillende prototypes worden getest. De playground gaat bestaan uit voetbalgoaltjes, een volleybal/beachbal net, strandstoelen en hangmatten. Bedenker Tim de Rooij: ‘We verwachten dat de playgrounds eind juli af zullen zijn en zijn nog op zoek naar een aantal leuke plekken waar ze op het strand kunnen staan. Ze zijn recreatief aantrekkelijk en ze creëren  bewustzijn voor het afvalprobleem.’ Plastic Playgrounds, Nets Do It!

Heb je plaats voor een plastic playground of wil je meer informatie neem dan contact op met Tim de Rooij

Plasticvrije terrassen
Vanaf 1 mei 2019 bannen veertien strandpaviljoens in Scheveningen single-use plastics van hun terras. Producten als plastic rietjes, wegwerpbekers, honingzakjes en koffiecupjes zullen dan niet meer te vinden zijn op de terrassen. Alternatieven als afbreekbare rietjes en herbruikbare festivalbekers zullen de plastic wegwerpvariant vervangen.

De deelnemende paviljoens hebben de Plastic Vrij Terras verklaring ondertekend. Door deze stap te nemen leveren de paviljoens een belangrijke bijdrage aan vermindering van de hoeveelheid zwerfafval op het strand. Veel single-use plastics zijn lichtgewicht en waaien gemakkelijk weg. Door te zorgen dat deze producten niet meer gebruikt worden, kunnen ze ook niet in zee belanden. 

Strandpaviljoens en andere horecagelegenheden met terrassen worden opgeroepen mee te doen met de Plastic Vrij Terras actie. Deelname houdt in dat paviljoens al hun single-use plastics op hun terras vervangen met alternatieven, het handvest ondertekenen en kenbaar maken dat ze mee doen, zodat de consument weet waar ze terecht kunnen voor een zorgeloos hapje of drankje. Aanmelden kan via www.schonestranden.nl/plasticvrijterras.

De Scheveningse paviljoens waar je deze zomer niet druk hoeft te maken over wegwaaiend plastic, zijn: The Shore, Zanzibar, Manta Beach, Buiten, Naturel, Hartbeach, Solbeach, The Fat Mermaid, Het Puntje, Fonk, Patagonia, Culpepper, Aloha en El Nino.

Rookvrije stranden
Renesse heeft dit jaar het eerste rookvrije strand. Het rookvrije gebied is 500 meter lang en ligt tussen strandpaviljoen Haven van Renesse en de strandopgang Scholderlaan. De gemeente Schouwen-Duiveland en de strandpaviljoenhouders juichen het initiatief toe. Initiatiefnemer Theo Nieuwenhuizen, verantwoordelijk voor de strandschoonmaak vertelt hoe het initiatief is ontstaan: “Peuken en sigarettenfilters opruimen is erg arbeidsintensief. Nu verdwijnen die peuken en filters in zee of worden opgegeten door dieren. Tijdens de nationale kustdagen hebben we tijdens een brainstorm besloten om een rookvrij strand gewoon te proberen. Ik denk dat het wel navolging krijgt in andere plaatsen.”  Tim de Rooij gaat voor de Greendeal Schone Stranden op zoek naar gemeenten die ook een rookvrij strand willen. Hij gaat onderzoeken wat de impact is en of het resulteert in minder sigaretten. Heb je interesse dan kun je contact met hem opnemen via Tim de Rooij.