De inspecties voor de jaarlijkse verkiezingen van de schoonste stranden van Nederland zijn in volle gang. De resultaten van de eerste inspectieronde zijn inmiddels binnen. Opvallend is dat de stranden in het noorden van Noord-Holland het heel goed doen. De prijsuitreiking is op 30 juli 2019 bij het Beste Strandpaviljoen van 2018: Thalassa – Zandvoort.

De inspecties voor de 1e ronde zijn verricht tussen 27 april en 16 mei. De onafhankelijke inspecteurs controleerden een recordaantal van 94 strandopgangen. De strandopgangen in Noord-Holland scoorden opvallend goed. In de voorlopige top 10 staan 7 Noord Hollandse strandopgangen met de maximale score in schoonheid.

Strand vs opgang
Hoofdinspecteur Aad de Bloois merkte in de tussenevaluatie op dat de strandopgangen minder schoon zijn dan het strand zelf. “Bij sommige opgangen liggen nog veel peuken. Dat zorgt niet alleen voor problemen met het milieu, maar ook met brandveiligheid. Tevens geeft het een slecht voorbeeld aan het publiek, dat de standen bezoekt. Daarnaast treffen we nog regelmatig hondenpoep en paardenpoep aan bij de strandopgangen. Daar zien we nog een uitdaging voor gemeente en Staatsbosbeheer. We zien mogelijkheden voor gedragsbeïnvloeding, bijvoorbeeld door overal afvalzakjes voor de hondenbezitters aan te bieden.”

De Bloois merkte verder op dat zijn inspecteurs te spreken waren over de inspanningen op het strand. “Op het strand en rondom de strandpaviljoens is het schoner dan bij de strandopgangen. Ondernemers en gemeentes werken hier goed samen. Ook hier zou gedragsbeïnvloeding nog nadrukkelijker kunnen. Lang niet overal wordt herinnerd aan goed gedrag of worden oplossingen aangeboden voor afval. Aan gemeenten en strandbeheerders de uitdaging daar meer werk van te maken.”

Over de verkiezingen
De verkiezingen van de schoonste stranden van Nederland zijn een initiatief van stichting NederlandSchoon en Strand Nederland. De verkiezingen zijn bedoeld om de schoonheid langs de kust te verbeteren en ter promotie van de schoonste stranden.

De prijsuitreiking is op 30 juli 2019 bij het Beste Strandpaviljoen van 2018: Thalassa – Zandvoort. Aanmelden kan via https://www.strandverkiezingen.nl/inschrijven-prijsuitreiking/