In de laatste twee weken van mei trok Expeditie Juttersgeluk langs de Nederlandse stranden om plastic afval op te ruimen. Sommige van de 880 bijzondere jutters deden al voor het vierde jaar mee. Gezamenlijk is er ruim 600 kilo afval verzameld.

Samen maatschappelijk bijdragen
Expeditie Juttersgeluk is speciaal voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vrijwilligers met een licht verstandelijke of psychische beperking en mensen die langdurig thuis zitten zonder werk gaan tijdens de expeditie op zoek naar de mooie en minder mooie dingen op het strand. De expeditie helpt het probleem van de plastic soep onder de aandacht te brengen bij álle groepen in de samenleving. KIMO en 28 kustgemeenten werkten tijdens de Expeditie samen met Stichting Juttersgeluk. In iedere kustplaats heette de gemeente de jutters welkom met koffie en taart in een lokaal strandpaviljoen.

Nico en Tine
Er was dit jaar extra aandacht voor het meest gevonden afvalitem op toeristenstranden: de peuk. Voordat de deelnemende jutters het strand opgingen is uitgelegd dat een zwerfpeuk schadelijk is voor de natuur. Het filter is gemaakt van plastic en de chemicaliën kunnen wel 8 liter zeewater vervuilen. Speciaal hiervoor zijn Nico en Tine de peukenmonsters gemaakt. Alle gevonden peuken mochten in deze versierde jerrycans gestopt worden. Het was een spel en iedereen was gefocust. Als je dan het strand opgaat, zie je ze opeens overal liggen. In Egmond aan Zee zei jutter Erik: “ik ben mijn karma aan het terugverdienen. Alle peuken die ik vroeger op straat heb uitgedrukt, raap ik nu weer op.” Er zijn in 10 dagen wel 7000 peuken geraapt. Goed berekend is daarmee dus 56.000 liter zeewater gered!

Hand picking houdt stranden schoner
Ook gemeenten maken dankbaar gebruik van de zogenaamde hand picking methode. Voor het stimuleren van gedragsverandering bij strandbezoekers is hand picking veel effectiever dan bijvoorbeeld een beach cleaner. Zien opruimen, doet opruimen is de gedeelde positieve ervaring. Verschillende gemeenten werken al met een strandteam dat gedurende de dag het strand schoon houdt. Dit zijn onder meer de gemeenten Beverwijk, Goeree Overflakkee en Westvoorne.