KIMO werkt samen met Stichting Juttersgeluk aan een voorstel tot pop-up expedities. Gemeenten en zorginstellingen zullen begeleid worden om zelfstandig langs de kust een Juttersgeluk Expeditie te organiseren. Ondersteuning bestaat onder meer uit communicatie en een pakket met jutemmers, de opvallende gele jassen en bedankkaarten. Doet uw gemeente ook al mee?

Een succesvol concept
Begin dit jaar deden Stichting Juttergeluk en KIMO vanwege gebrek aan capaciteit de aankondiging in 2019 geen landelijke Expeditie Juttersgeluk te kunnen organiseren. Intussen gaat in verschillende gemeenten het geluid op zelfstandig een schoonmaaketappe te willen organiseren. Dit gaat onder meer om de gemeenten Castricum, Wijk aan Zee, Katwijk en Kijkduin. Ook zijn KIMO en Juttersgeluk uitgenodigd om de etappe Zoutelande te organiseren tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour. De beide organisaties zetten nu alles op alles om het concept Pop-Up Expeditie Juttersgeluk vorm te geven. Het organiseren van expedities in 2019 betekent continuïteit voor de deelnemers en voor de gemeenten zelf.

Expeditie Juttersgeluk
Expeditie Juttersgeluk is een landelijk evenement waarbij een bijzondere doelgroep helpt het strand schoon te maken. De kracht van de Expeditie zit in het samen aan de slag gaan voor een groter maatschappelijk belang en daarmee iets betekenen voor de maatschappij. Het is een laagdrempelige activiteit voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die eigenwaarde en zelfvertrouwen geeft. Voor gemeenten is de Expeditie vaak een vliegwiel voor andere initiatieven ter bevordering van participatie. De kustgemeenten zien de Expeditie als verbindende activiteit die direct bijdraagt aan de KIMO-doelstellingen. Voor Juttersgeluk is de Expeditie een belangrijk project waarmee de stichting haar missie wil uitdragen: een inclusieve samenleving waarin iedereen meetelt en samenwerkt aan een circulaire economie. Het opgeraapte afval biedt een aanvulling van plastic grondstoffen voor het atelier.

Ben jij een ambassadeur?
Ondertussen gaan KIMO en Juttersgeluk door met het onderzoeken hoe de Expeditie Juttersgeluk voor 2020 herstructureerd kan worden. Er wordt in de drie regio’s Noord, Midden en Zuid bijvoorbeeld gezocht naar regioambassadeurs. Dit zijn enthousiaste organisatietalenten die de vreugde en het belang van het jutten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt regionaal uit kunnen dragen en vormgeven. Heb je interesse als ambassadeur of wil je ook een Pop-Up Expeditie Juttersgeluk organiseren, neem dan contact op. Dit kan met een email naar het secretariaat van de Green Deal Schone Stranden (jmidavaine@odijmond.nl) of Expeditie Juttersgeluk (expeditie@juttersgeluk.nl).