Op 3 mei werden op Jachthaven Uitgeest te Uitgeest de Blauwe Vlaggen 2018 uitgereikt. De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft dit jaar in Nederland 185 Blauwe Vlaggen toegekend, 123 jachthavens en 62 stranden. De bijeenkomst in Uitgeest werd met 200 aanwezigen goed bezocht. KMVK werkt dit jaar samen met het IVN tot het stimuleren van duurzaamheid met de oproep om Tiny Forests aan te leggen. Daarnaast werkt KMVK samen met Nederland Schoon door speciale “schoon pakketten” aan te bieden aan jachthavens. Een uitdaging vormt de recycling van oude of zwerfboten. Stichting Jacht Recycling sprak de aanwezigen aan op de verantwoordelijkheid richting oplossingen te denken voor de problematiek van het recyclen van kunststoffen.

Strand Katwijk voert met trots de Blauwe Vlag 2018
Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag hét internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens. Zwemwaterkwaliteit is een belangrijk criterium van de Blauwe Vlag. Deze moet de EU-classificatie “uitstekend” hebben. Dit vormt vaak een uitdaging, omdat je er zelf niet altijd de controle over hebt. Zo ondervinden de stranden van Katwijk last van de uitwatering van de Rijn. De jury van Blauwe Vlag is daarom verheugd dit jaar na een afwezigheid van 9 jaar de Blauwe Vlag erkenning ook weer aan Katwijk aan Zee toe te kennen, voor het strand Boulevard Zuid.

Klik hier voor een volledig overzicht van de Blauwe Vlag stranden, binnen-stranden en jachthavens.

Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK)
De Blauwe Vlag is de internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, duurzaam en schoon zijn. De locaties vragen dit keurmerk vrijwillig aan. In de praktijk betekent dit dat jachthavens en stranden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.

Daarnaast is het voor deelnemers nu mogelijk om zelf online een keuringsformulier in te vullen. Deze kunnen gebruikt worden als checklist om te bepalen of aan de voorwaarden voldaan wordt en om je als ondernemer, vereniging of gemeente voor te bereiden op de komst van de inspecteur en eventuele uitdagingen samen te bespreken.