Op zondag 15 april organiseerde Stichting De Noordzee een schrijfactie om de vervuiling van ballonnen aan te pakken. In totaal zijn er vanaf het strand in Scheveningen door tientallen vrijwilligers meer dan 180 kaarten naar 128 verschillende gemeenten verstuurd.

De Tweede Kamer vroeg in 2014 al aan gemeenten om het oplaten van ballonnen te ontmoedigen. Vier jaar later staan ballonnen echter nog steeds in de top-5 van zwerfvuil op stranden. Op iedere 100 meter Noordzeekust liggen gemiddeld twaalf ballonnen of stukken en lintjes daarvan. Uit onderzoek van Stichting De Noordzee blijkt dat driekwart van de Nederlandse gemeenten op dit moment echter niets doet aan ontmoedigingsbeleid. Ook tijdens de activiteiten monitoring van de Green Deal Schone Stranden viel op dat slechts 4 van de 12 respondenten beleid heeft op het gebied van het oplaten van ballonnen.

De gemeenten zonder beleid ontvangen een handgeschreven boodschap om dit probleem aan te pakken. Elke ballon die wordt opgelaten komt ergens naar beneden. De natuur wordt hierdoor onnodig aangetast en het vervuilt de zee en onze stranden. Met de schrijfactie zet Green Deal partner Stichting de Noordzee in op samenwerking met alle Nederlandse gemeenten om de Noordzee schoner te maken. Ook KIMO zal navolging geven aan de actie met een brief naar de kustgemeenten.

Lees hier verder:
Website Stichting de Noordzee

Ook meedoen? Sluit je hier aan!