De Schoonste Stranden Verkiezing en het Beste Strandpaviljoen van Nederland vinden dit jaar voor het eerst samen plaats. De inspecteurs maken op dit moment hun eerste rondes. De winnaars worden bekend gemaakt op 5 juli 2018. De verkiezingen van het Beste Paviljoen van Nederland en de Schoonste Stranden Verkiezing gaan sinds dit jaar samen onder de noemer Strandverkiezingen. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door intensievere samenwerking tussen de partners van de Green Deal Schone Stranden. De verkiezing en de uitkomst ervan geeft gemeenten en ondernemers die zich inzetten voor kwaliteit en milieu de verdiende aandacht en beloning voor hun inzet. De prijsuitreiking vindt plaats bij de winnaar van het Beste Strandpaviljoen van vorig jaar en dat was: ’t Badhuys op Vlieland.

Procedure
De winnaar wordt vastgesteld aan de hand van meerdere intensieve controles door ervaren inspecteurs op verschillende tijdstippen. De inspecteurs zijn op 27 april gestart en verrichten verspreid langs de volledige Nederlandse kust in twee rondes onderverdeelt in 11 routes vier keer metingen rond 81 strandopgangen. Op een schaal van 1 tot 10 worden scores toegekend in: 1) een zone van ca 25 meter rond een geselecteerd paviljoen; 2) het strand vanaf duin tot vloedlijn; 3) de strandovergang en 4) het parkeerterrein. Ook wordt er gelet op de aanwezigheid van gedrag beïnvloedbare middelen zoals afvalzakjes, kartonnen asbakjes, bebording en stickers op afvalbakken.

Vrijdag 20 april kregen de inspecteurs een laatste briefing en instructie over de metingen. Voor het eerst wordt dit jaar gebruik gemaakt van een website applicatie. Deze meet waar de inspecteur is en slaat automatisch locatie, tijd en weerbericht op. De inspecteurs, uploaden foto’s van de inspectielocaties en voeren de scores in. Deze vormen het uitgangspunt voor de uiteindelijke beoordeling door de jury.

OSPAR metingen
Bovendien wordt er tijdens iedere route een verkorte OSPAR meting uitgevoerd. Dit is een meting waarbij op een strandvlak van 30×30 meter al het afval geteld wordt. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de top 10 gevonden afvalitems. Op deze manier wordt data verzameld van 22 locaties. Ook op My Beach locaties wordt gemeten. Door de resultaten te vergelijken ontstaat een goed monitoringsbeeld van het afval op de Nederlandse stranden. De resultaten van de OSPAR meting worden niet direct meegenomen in de scores, maar wel gebruikt door de jury in het bepalen van de uiteindelijke winnaars.

Beste Strandpaviljoen
De verkiezing van het Beste Paviljoen van Nederland wordt afgetrapt door het publiek. Zij kunnen vanaf 17 mei hun stem uitbrengen op hun favoriete paviljoen. Stemmen kan tot 27 juni, waarna jury en mystery guests de best beoordeelde paviljoens bezoeken om de winnaar te bepalen. Ook worden op 5 juli 2018 de winnaars bekend gemaakt van de Beste Nieuwkomer, het Beste Zoetwaterpaviljoen, het Duurzaamste Paviljoen, de Beste Paviljoens per provincie en het Beste Paviljoen volgens Belgische en Duitse bezoekers.

Organisatie
De verkiezingen worden mogelijk gemaakt door de partners in de Green Deal Schone Stranden, Koninklijke Horeca Nederland, horecavakblad Entree en het Nederlands Bureau voor Toerisme. De gemeente Vlieland treedt op als gastheer van de verkiezingen.