Expeditie Juttersgeluk is woensdag 16 mei knallend van start gegaan! In de expeditie die van 16 tot 31 mei langs de Nederlandse kust trekt, werken 28 gemeentes samen om met een bijzondere doelgroep de stranden schoon te maken. Er zijn inmiddels over de 500 deelnemers aangemeld. Ook u, als partner van de Green Deal, kan meelopen.

In 2015 organiseerde Stichting Juttersgeluk in samenwerking met KIMO Nederland en België de eerste Expeditie Juttersgeluk in zes gemeenten. Sindsdien is de expeditie uitgegroeid tot een landelijk evenement waarbij tijdens deze vierde editie maar liefst 30 stranden worden schoongemaakt. De missie van Expeditie Juttersgeluk is om te laten zien dat strandjutten een laagdrempelige manier is om maatschappelijk actief te zijn. Door mensen met een beperking of die (tijdelijk) op maatschappelijke achterstand staan, hiervoor uit te nodigen dient een dubbel doel. Het levert een schoon strand op èn het geeft de mensen meer eigenwaarde en zelfvertrouwen. Kortom, een zinvol uitje, waarbij deze groep een bijzondere ervaring heeft om iets goeds te doen voor de natuur, maar ook even heerlijk op het strand waren.

Van het opgeraapte afval wordt het recyclebare materiaal apart gehouden. Van deze materialen worden in het sociale up cycle atelier in Overveen weer nieuwe producten gemaakt. Geïnspireerd op de activiteiten van Trashure Hunt en de peukenetappe bij de Boskalis Beach Clean up van Stichting De Noordzee wordt er ook aandacht besteed aan het jaarthema van de Green Deal: filters. Speciaal hiervoor zijn twee peukenmonsters gemaakt. Peukenmonster Nico gaat van Velsen richting het noorden en zijn vriendin Tine gaat met het andere team richting het zuiden.

Doet u ook mee?
De expeditie trekt vanaf 16 mei tegelijkertijd richting het zuiden en noorden langs de Nederlandse kustgemeentes, van Beverwijk tot aan Harlingen en van Velsen tot aan Sluis. Deze etappes vinden plaats in de ochtend van 10:00-12:00 of in de middag van 14:00-16:00.
Graag nodigt Expeditie Juttersgeluk u uit om aan te haken bij een etappe in de gemeente bij u in de buurt. Het is ontzettend leuk om met deze enthousiaste mensen het strand op te gaan. De wethouder van de betreffende gemeente is altijd aanwezig en we krijgen koffie/thee en iets lekkers aangeboden. Als u zelf of iemand van uw organisatie wilt aanhaken, kunt u zich opgeven via de website. Meldt bij bijzonderheden dat u meedoet vanuit de Green Deal Schone Stranden. Ik geef mij op!