Strandafval is vanaf nu in Scheveningen koffie en ijs waard. Op één van de eerste zomerse dagen van dit jaar, zaterdag 7 april, trapten ruim 130 man samen de Grondstofjutters aanpak af middels een beach clean-up. Met muzikale begeleiding van Matthijs Lievaart (van Doe Mee verlos de Zee), kunst van Suzette Bousema (Future Relics) en biologische koffie van de het meest duurzame paviljoen van Scheveningen (The Shore) werd de nieuwe samenwerking gevierd.

Grondstofjutters Scheveningen
De aanpak richt zich op losse wandelaars die een handje mee willen helpen het prachtige Noordzeestrand schoon te houden. Borden op het strand met de tekst ‘Aan de wandel? Ga jutten!’ attenderen strandbezoekers op de mogelijkheid tijdens hun wandeling een Juttas mee te nemen om afval te verzamelen. Deze Juttassen zijn te leen bij zo’n veertien paviljoens* langs de Scheveningse kustlijn. Bij inlevering van een volle tas, krijgen de jutters bij de paviljoens koffie, een ijsje of korting op een surfles als bedankje.

Van strandafval naar nieuw product
Bij de paviljoens staan speciale bakken waar het afval wordt verzameld door Buurtbeheer Scheveningen. Het verzamelde afval wordt elke vrijdag aangeboden aan partijen die nieuwe producten kunnen maken van de gejutte grondstoffen. Een werkgroep is opgericht met verschillende Haagse start-ups om te werken aan de ontwikkeling van toffe nieuwe producten gemaakt van strandplastic.

Mooie samenwerking
De Grondstofjutters aanpak is alleen mogelijk door goede samenwerking. Verschillende partners uit de Green Deal Schone Stranden doen hierin mee. Naast de openingsact van Doe Mee Verlos de Zee zijn dit gemeente Den Haag en TrashUreHunt. De laatstgenoemde is zeer actief op de Scheveningse stranden en weet met onder andere de Summer Challenge groepen mensen te enthousiasmeren om dieren te redden met het schoonmaken en -houden van de stranden.

*Deelnemende locaties: Beach Stadium, The Shore, Aloha, Hart Beach, The Fat Mermaid, Bora Bora, Solbeach, Soomers, Colorado Charlie, Buiten, ‘t Puntje (en SEA LIFE en Hostel Jorplace voor eigen gasten).