Op donderdag 27 juli vond de uitreiking van de Schoonste Strandverkiezing plaats op Ameland. Strandpaviljoen Sjoerd te Ameland,  in 2022 de winnaar van het beste paviljoen van Nederland, was de gastheer van de prijsuitreiking. Hierin werden de Schoonste Stranden per provincie en van heel Nederland uitgeroepen. Ook de prijzen voor de beste strandpaviljoens werden uitgereikt. Aan alle winnaars, gefeliciteerd!

Noord-Beveland Schoonste Strand

Noord-Beveland mocht de landelijke prijs voor het Schoonste Strand in ontvangst nemen. De jury was bijzonder te spreken over de verantwoordelijkheid die gemeente, ondernemers en bezoekers samen voelen om het strand schoon te houden en goed te zorgen voor dit natuurgebied aan de kust. Met name de communicatie met de bezoekers over het schoonhouden van het strand en de samenwerking tussen de partners van de gemeente en de ondernemers op het strand vielen positief op. En dat vertaalde zich in een prachtig strand waar ook bij intensieve metingen nauwelijks zwerfvuil te vinden was.

De winnaars per provincie

Tijdens de bijeenkomst werden ook de prijzen voor het Schoonste Strand per provincie uitgereikt. Dit zijn schoonste stranden per provincie, gefeliciteerd!

  • Het Waddengebied: gemeente Schiermonnikoog
  • Noord-Holland:         gemeente Heemskerk
  • Zuid-Holland:             gemeente Wassenaar
  • Zeeland:                        gemeente Noord-Beveland

Wat opviel was dat de stranden over het algemeen nog iets schoner zijn geworden. Vooral op diverse stranden in Zuid-Holland: Scheveningen is van 0 naar 3 sterren gegaan, en Wassenaar van 3 sterren naar 4 (en verdient meteen de prijs voor schoonste strand van Zuid-Holland)!

Het Waddengebied en Zeeland halen al meerdere jaren structureel zeer hoge scores, een verdienste van zeer goede inzet en grote betrokkenheid.

Beachclub Perry’s te Scharendijke het beste paviljoen van Nederland

Naast de prijsuitreiking voor de schoonste stranden, zijn ook de prijzen uitgereikt voor de beste strandpaviljoens van Nederland. De grote winnaar, het beste strandpaviljoen van Nederland, is gegaan naar Beachclub Perry’s te Scharendijke. gefeliciteerd! Daarnaast zijn ook de beste paviljoens per provincie bekendgemaakt, alsmede het duurzaamste paviljoen en het beste zoetwaterpaviljoen. Ook aan hen: van harte gefeliciteerd!

Beste nieuwkomer van Nederland:        Woest 17 (Nieuwvliet)

Beste paviljoen van de Wadden:             Paal 17 (Texel)

Beste paviljoen van Noord-Holland:      Zeezicht (Castricum aan Zee)

Beste paviljoen van Zuid-Holland:          Zee en Zon (Katwijk)

Beste paviljoen van Zeeland:                   Beachclub Perry’s (Scharendijke)

Meest duurzame paviljoen:                      Paviljoen Sjoerd (Ameland)

Beste zoetwaterpaviljoen:                         Beachclub Klein Scheveningen (Lopikerkapel)

 

Op Radio 1 is er uitgebreid aandacht geweest voor de Strandverkiezingen via het radioprogramma ‘ Dijkstra en Evenblij ter plekke’. Aan het woord komen zeer ervaren strandinspecteur Aad de Bloois en Frank van Halst van strandpaviljoen ‘De Banjaard’ op het Banjaardstrand. Dit strand, liggende in Noord-Beveland, is heeft het Schoonste Strand van Nederland. De  is hier terug te bekijken en luisteren.