Vrijwilligers halen tijdens Boskalis Beach Cleanup Tour plastic van strandGroepsfoto Boskalis

Van 1 tot en met 14 augustus maakt Stichting De Noordzee samen met zoveel mogelijk vrijwilligers de hele Noordzeekust afvalvrij. En dat is hard nodig: er liggen ruim 1,2 miljoen stuks plastic afval op de Nederlandse stranden. Dit jaar vindt de Boskalis Beach Cleanup Tour voor het eerst in een nieuwe vorm plaats. De afgelopen drie jaar trok de stichting gedurende de hele maand augustus van Cadzand naar Schiermonnikoog. Dit jaar ruimt Stichting De Noordzee de Nederlandse stranden binnen twee weken op, door op 1 augustus tegelijkertijd vanuit zowel Cadzand als vanaf Schiermonnikoog richting Zandvoort te trekken. Vorig jaar haalde Stichting De Noordzee samen met 2015 vrijwilligers 11.555 kilo afval van het strand.

Ruim 1,2 miljoen plastic afvalitemsPlastic zak
Van 2004 tot en met 2015 onderzocht Stichting De Noordzee hoeveel afval er op de Nederlandse stranden ligt en wat de samenstelling en afkomst van het afval is. Uit dit onderzoek blijkt dat er per 100 meter strand gemiddeld 375 stuks afval liggen.  92% van dit afval is plastic afval. Als dit plastic in zee belandt, raken zeedieren erin verstrikt of zien zij het aan voor voedsel waardoor het in onze voedselketen terechtkomt. De Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee voorkomt dat plastic op het strand in zee terechtkomt.

 

Draag bij aan een schone zeeStrandkar met afval
Floris van Hest, directeur van Stichting De Noordzee, roept iedereen op om mee te doen aan de Boskalis Beach Cleanup Tour: “Met acties als deze hopen wij binnen vier jaar de hoeveelheid afval op de Nederlandse stranden met 50% te reduceren. Om deze halvering te bereiken, is er uiteraard veel meer nodig dan een opruimactie, zoals verduurzaming van de visserij en schonere scheepvaart. Iedereen kan relatief eenvoudig een steentje bijdragen aan een schone zee door mee te doen aan de Beach Cleanup Tour en gedurende een etappe mee te helpen het strand afvalvrij te maken.”

 

Inschrijven Groepsfoto Texel
Vrijwilligers kunnen zich voor één van de 28 etappes inschrijven via Beachcleanuptour.nl/etappes. Op deze pagina is tevens een overzicht van alle etappes, inclusief start- en eindlocaties, te raadplegen. Tijdens veel van de etappes worden extra activiteiten georganiseerd zoals de vrijgezellenetappe en het eindfeest op zondag 14 augustus. Aan het einde van deze laatste etappe komen de twee groepen in Zandvoort samen om het eindresultaat − een schone Noordzeekust en zoveel mogelijk opgeruimd afval − te vieren.

Bekijk alle etappes en schrijf je in!