Zaterdag 13 januari verzamelden 120 vrijwilligers in een paar uur tijd 3000 kg afval van een beschermd strandje op Neeltje Jans. Initiatiefnemers Inge de Groot en Connie Schoenmakers mobiliseerden deze vrijwilligers met oproepen bij gemeenteraden en inzet van sociale media.

neeltje jans 300x400Na de recentelijke westerstorm lag het strandje, dat tevens broedplaats is voor de dwergstern en scholekster vol met plastic afval. Aan een oproep op Facebook om gezamenlijk het strandje schoon te maken werd massaal gehoor gegeven. Een succesvolle schoonmaakactie was het gevolg. Vrijwilligers van Natuurmonumenten, Nationaal Park Oosterschelde, Staatsbosbeheer, Het Zeeuws Landschap waren van de partij. Initiatieven Doe Mee Verlos de Zee, Enjoy Cleaning Up, Jutters Katwijk en Keep Our Island Clean Foundation sloten zich erbij aan.

Ook gemeentelijke ondertekenaars van de Green Deal Schone Stranden participeerden in de actie. Wethouder Jacqueline Verburg van Gemeente Schouwen-Duiveland beantwoorde de oproep met het beschikbaar stellen van knijpers, handschoenen en vuilniszakken en de Gemeente Veere trakteerde de deelnemers op bolussen. Wethouder van Veere, Jaap Melse, besloot kort na de start van de clean-up andere afspraken af te zeggen om mee te kunnen blijven helpen. Rijkswaterstaat bood de helpende hand door het leveren van meeuwensnavelbestendige vuilniszakken. Het initiatief kreeg ruime aandacht van de pers, zo verschenen er artikels in Metro, de Volkskrant, PZC en op de website van de NOS. Ook legde Omroep Zeeland verslag van de actie op radio en televisie.

In totaal verzamelden de 120 vrijwilligers binnen een aantal uur 3000 kg aan afval. Een compleet gevulde container! De actie vindt direct navolging met een strandschoonmaakactie bij de Kaloot, het Zeeuwse strand aan de Westerschelde waar je bijzondere fossielen kunt vinden. Ook dit strand ligt na de storm van 3 januari bezaaid met plastic afval. Met deze resultaten is de opruimactie een enorm succes. De initiatiefnemers zijn daarom uitgenodigd om tijdens de brede bijeenkomst Green Deal Schone Stranden op 26 januari 2018 te vertellen over deze spontane actie.